Translate FacebookDel

Vedtekter

Disse vedtekter ble vedtatt på partiets stiftelsesmøte den 18. desember 2022:

  • 1 Formål
  1. «Sammen for Sørøya(SfS)» skal arbeide for å fremme partiets standpunkter etter de retningslinjer som partiet har lagt fram i program, vedtekter og vedtak.
  2. «Sfs» vil skape ny kurs for vårt lokalsamfunn ved å arbeide for vedtak som tar hensyn til det beste for innbyggerne. Vi bygger vårt arbeid på demokratiske prosesser der alle skal sikres reell innflytelse i prosessene, slik at vedtak kan bygges på størst mulig faktagrunnlag og reelt demokratisk beslutningsgrunnlag.
  3. «SfS» vil utvikle vårt lokalsamfunn ved å sikre bærekraftige beslutninger, som tar hensyn til de kommende generasjoners behov for gode og trygge miljøer, gode skoler og trygge oppvekstsvilkår, bærekraftige arbeidsplasser og en kommunal tjenesteyting som ivaretar innbyggernes behov og de ansattes behov for trygge og meningsfulle arbeidsplasser.
  • 2 Navn
  1. Partiets navn er: «Sammen for Sørøya»
  2. I det daglige arbeidet brukes «SfS»
  • 3 Medlemskap
  1. Enhver som er enig i partiets formål og aksepterer partiets vedtekter slik de til enhver tid foreligger, kan bli medlem i «SfS». Det er kun medlemmer folkeregistrert i Hasvik Kommune som har stemmerett. Medlemmer som ikke har folkeregistrert adresse i Hasvik Kommune, har møte og uttalerett i SfS medlemsmøter og årsmøter.
  2. Medlemskap bekreftes ved årlig betaling av fastsatt kontingent.
  3. Et medlem av «SfS» kan ikke være medlem i et annet lokalt politisk parti.
  • 4 Organisasjonens oppbygging
  1. Det er de betalende medlemmer i SfS som utgjør «Sammen for Sørøya».
  2. Det er årsmøtet i partiet som avgjør partiets organisasjonsoppbygging.
  3. Medlemsmøtet er partiets øverste organ mellom årsmøtene.
  4. Den løpende virksomhet er delegert til styret.
  5. Politikken utøves av partiets tillitsvalgte i kommunestyregruppa, styrer, utvalg og råd.
  • 5 Årsmøtet
  1. Årsmøtet er partiets øverste organ. Årsmøtet skal avholdes innen utgangen av 1. kvartal. Til årsmøtet i «SfS» inviteres alle medlemmer som har betalt kontingent, med tale- forslags- og stemmerett. Møtet kunngjøres minst fire uker før det avholdes. Sakspapirene sendes medlemmene senest 7 dager før årsmøtet avholdes.
  2. Årsmøtet følger normal dags- og forretningsorden for organisasjoners årsmøter. Styret innstiller på forretningsorden og innstiller på årsberetningene fra styret og kommunestyregruppa før disse fremlegges for behandling av årsmøtet.
  3. Valgkomité velges på årsmøtet.
    1. Valgkomitéen skal følge instruks for valgkomité i «SfS».
    2. Valgkomiteen skal bestå av 3 medlemmer og 2 varamedlem, og velges for 2 år.
    3. Styrets leder tiltrer valgkomiteen med talerett. Styrets nestleder tiltrer valgkomiteen med talerett når styreleder er på valg.

          Minstekrav til poster på/utforming av dagsorden:

  1. Konstituering
    1. Godkjenning av møteinnkalling
    2. Godkjenning av forretningsorden
  2. Valg av dirigent og referent
  3. Årsberetning
  4. Regnskap
    1. Revisjon og kontrollkomiteens beretning
  5. Innkomne forslag med styrets innstilling
  6. Valgkomiteens innstilling
  7. Valg i henhold til vedtektene
  1. Forslag som medlemmene ønsker behandlet på årsmøtet, må sendes styret senest to uker før årsmøtet. Styret innstiller til årsmøtet på forslag til vedtak på alle innkommende forslag.
  2. Styrets medlemmer har ikke stemmerett på årsmøtet ved behandling av styrets årsberetning og regnskap.
  3. Ekstraordinært årsmøte avholdes når minst 1/5 av medlemmene ber om det, eller når styret finner det nødvendig. Ekstraordinært årsmøte skal kunngjøres minst fire uker før det skal avholdes, og møtet kan kun behandle de saker som fremgår av saklista ved kunngjøring om ekstraordinært årsmøte.
  4. Stemmerett har alle møtende medlemmer, i hht. §3.1, som har betalt kontingent innen årsmøtet avholdes.
  5. Toppkandidater til kommunevalg har møte og uttalerett i styret.
  6. Vedtektsendringer kan behandles på det ordinære og ekstraordinære årsmøter.
  • 6 Medlemsmøtet
  1. Medlemsmøtet er øverste organ i «SfS» mellom årsmøtene. Det tar avgjørelser i alle saker som ikke er tillagt partistyret eller kommunestyregruppa. Alle møtende medlemmer i partiet som har betalt kontingent har stemmerett.
  2. Medlemsmøter skal holdes så ofte styret bestemmer det, når kommunestyregruppa ber om det, eller når minst 1/5 av medlemmene ber om det. Det skal avholdes minst 4 medlemsmøter i løpet av året. Medlemmer av partiets kommunestyregruppe skal ta del i medlemsmøtet. Når medlemsmøtet behandler kommunale saker, skal styret og kommunestyregruppa i fellesskap fremme innstilling i den enkelte sak.
  3. Handlingsplan og budsjett for kommende år behandles på siste medlemsmøte før årets slutt.
  • 7 Styret
  1. Partiets styre består av 5 til 7 medlemmer og 2 varamedlemmer. Alle valg gjelder for 2 år. Valg skjer vekselsvis, slik at leder, 1 til 2 styremedlemmer og 1 varamedlem er på valg i partallsår, mens nestleder, 2 til 3 styremedlemmer og 1 varamedlem er på valg oddetallsår. Kasserer og sekretær utnevnes av styret blant styrets medlemmer.
  2. Styret skal lede partiets arbeid og sikre en god kontakt mellom partiets kommunestyregruppe og medlemsmøte. Lederen i kommunestyregruppa(gruppeleder) kan ta del i partistyrets møter med tale og forslagsrett, men ikke med stemmerett.
  3. Styret skal innstille på alle saker som skal behandles i medlemsmøte og på årsmøtet.
  4. Styret skal innstille på forretningsorden og dagsorden til årsmøtet.
  5. Varamedlemmer har møte-, tale og forslagsrett ved alle styremøter og stemmerett ved fravær blant de faste styremedlemmene.
  6. Styret er beslutningsdyktig når minst 4 styremedlemmer, inkludert varamedlemmer er til stede.
  • 8 Nominasjon til kommunestyrevalg
  1. Styret fastsetter tidsfrister for nominasjonsprosessen foran kommunestyrevalg.
  2. Årsmøtet/medlemsmøtet velger en nominasjonskomité på 3 medlemmer og 2 varamedlemmer, etter innstilling fra valgkomitéen.
  3. Nominasjonskomitéen skal følge instruks for nominasjonskomité i SfS.
  4. Nominasjonskomiteen legger fram sitt endelige forslag til liste.
  5. Partiets valgprogram skal sluttbehandles før nominasjonene finner sted.
  • 9 Kommunestyregruppa
  1. Styret skal umiddelbart etter et kommunestyrevalg innkalle partiets representanter i det nye kommunestyret til et fellesmøte med partistyret for å konstituere kommunestyregruppa og velge gruppeleder og sekretær for kommunestyregruppa.
  2. Styret og kommunestyregruppa innstiller i fellesskap overfor medlemsmøtet på partiets kandidater til formannskapet og andre kommunale styrer, utvalg og råd.
  3. Styret skal i forkant av valget nedsette en forhandlingsdelegasjon bestående av minst 3 medlemmer som på vegne av partiet skal forhandle frem posisjoner. Styrets leder og partiets ordførerkandidat skal være en del av forhandlingsdelegasjonen. Styret skal utarbeide fullmakt til delegasjonen. Fullmakten skal gi rammer og strategi for forhandlingene.
  4. Kommunestyregruppa skal i samarbeid med partiets styre arbeide etter partiets program, vedtekter og vedtak. Kommunestyregruppa er ansvarlig overfor partiet.
  5. Kommunalpolitiske saker behandles i gruppemøter. Alle møtende medlemmer har tale, forslags- og stemmerett i alle saker som behandles i gruppemøtet.
  6. Det avholdes møter så ofte som det trengs. Samt etter behov før alle møter i kommunestyret, formannskap og utvalg, med gjennomgang av de de enkelte møters saksliste.
  7. Det føres protokoll fra kommunestyregruppas møter.
  8. Vedtak i gruppemøter er førende for partiets medlemmer i kommunestyregruppa, formannskapet og hovedutvalgene.
  9. Den som er inhabil iht. forvaltningsloven og/eller har personlige eller familiære interesser (økonomiske, forretningsmessige mv.) er også å anse som inhabil i partiets behandling.
  10. Partiets representanter i kommunale styrer og utvalg kan danne grupper med utspring i medlemsmassen i SfS. Disse gruppene organiseres og arbeider etter de regler som er trukket opp i foregående punkter 4 - 9.
  11. Kommunale saker skal behandles av medlemsmøtet når kommunestyregruppa ber om det, når et flertall i kommunestyregruppa krever det, når partistyret bestemmer det, eller når 1/5 av medlemmene ber om det.
  12. På gruppemøter gjelder samme stemmeregler som på medlemsmøter.
  • 10 Revisjon – regnskap og kontroll
  1. Partiets regnskap avlegges i samsvar med god regnskapsskikk.
  2. Årsmøtet velger en revisjons/kontrollkomite bestående av 2 medlemmer og 2 varamedlemmer.
    1. Disse velges for 2 år etter de samme bestemmelser som for styrevalg, jfr. § 7.
    2. Disse kan ikke sitte i partiets styre.
  3. Revisjon og kontrollkomiteen har møteplikt på partiets årsmøte og legger der frem sin innstilling.

  • 11 Kontingenten

          Partiets medlemskontingent fastsettes av årsmøtet eller det siste medlemsmøtet i kalenderåret.

  • 12 Alminnelige bestemmelser
  1. Medlemskap i «SfS» forplikter alle medlemmer til å støtte opp om partiets formål.
  2. Det er ikke tillatt å danne fraksjoner som arbeider mot partiet og partiets vedtak.
  3. Det er uforenlig med medlemskap i partiet å være medlem av eller yte støtte til organisasjoner som i sin virksomhet motarbeider partiets politikk, vedtekter og kandidater.
  4. Som medlem regnes en person når innbetalt kontingent er registrert. Valgbarhet til tillitsverv i partiet oppnås ved medlemskap. Oppstår det tvil om valgbarhet, skal dokumentasjon for betalt kontingent fremvises, hvor betalingsdato kommer frem. Ved nominasjon til kommunevalg viker kravet om en måneds medlemskap for å være valgbar dersom et medlem med kortere medlemstid blir valgt på nominasjonsmøtet.
  5. Innbetalt kontingent gjelder for inneværende kalenderår. Ved manglende Innbetaling av kontingent etter fastsatt betalingsfrist, tapes retten til å avgi stemme og være valgbar i partiets organer. Denne retten inntrer igjen når manglende kontingent er innbetalt.
  6. De medlemmer som stiller som kandidater ved valg til offentlige tillitsverv, er forpliktet av programmet som partiet har vedtatt. Hvis noen med offentlig verv trer ut av partiet, regnes vedkommende ikke som representant for partiet lenger.
  7. «SfS» skal aktivt arbeide for likestilling mellom kjønnene ved valg til verv i partiets organisasjon og til kommunale, politiske verv.
  8. Forum og nettverk i partiet skal følge partiets vedtekter og retningslinjer.
  9. Partiets folkevalgte representanter skal registrere sine styreverv og økonomiske interesser i nasjonalt, offentlig register.
  • 13 Disiplinærtiltak
  1. Styret kan iverksette disiplinærtiltak mot medlemmer i kommunepartiet dersom de har brutt partiets vedtekter, gjeldende retningslinjer, program, herunder også trakassering, jfr. pkt. 5 - 7 i denne paragraf, eller aktivt motarbeider partiets formål, jfr. paragraf 12 pkt. 2. Styret åpner disiplinærsak ved å sende skriftlig vedtak med begrunnelse til medlemsmøtet.
  2. Den som foreslås ekskludert, suspendert, eller gis advarsel, har rett til å bli hørt av medlemsmøte før medlemsmøte fatter vedtak i saken. Slik forklaring skal være skriftlig.
  3. Når begge sider av saken er hørt behandler medlemsmøte saken og fatter vedtak. Vedtak om eksklusjon eller suspensjon krever kvalifisert flertall, det vil si 2/3 flertall av de stemmeberettigede på medlemsmøtet.
  4. Ekskluderte eller suspenderte medlemmer har rett til å anke medlemsmøtets vedtak inn for første ordinære årsmøte. En slik anke skal fremsettes skriftlig og senest innen en måned etter vedtakstidspunktet i medlemsmøtet. Medlemsmøtets vedtak har i slike tilfeller ikke oppsettende virkning.

%

                

         Trakassering

  1. Sfs har nulltoleranse overfor all form for trakassering, herunder seksuell trakassering. Folkevalgte, tillitsvalgte, partimedlemmer og oppnevnte i politiske posisjoner har selv et ansvar for at de selv ikke begår trakassering.
  2. Det viktigste kjennetegnet ved trakassering, herunder seksuell trakassering, er at adferden er uønsket, uoppfordret eller fremsatt/gjennomført på en slik måte at den som blir trakassert har vanskelig for å forsvare seg.
  3. Varsler og informasjon om trakassering skal skje til et medlem av styret eller revisjon- og kontrollkomiteen. Det skal nedtegnes all relevant informasjon om saken og det skal skrives referat fra samtalene.
  4. Kun personer som har saklig grunn til å kjenne saken eller som er involvert i behandlingen av saken, skal kunne få informasjon om sakens innhold. «SfS» skal behandle personopplysninger i tråd med den til enhver tid gjeldende personvernlovgivning.
  • 14 Oppløsning
  1. En avgjørelse om oppløsning må vedtas av to påfølgende årsmøter hvorav det siste kan være ekstraordinært. Det må være minst 2/3 flertall for gyldig oppløsningsvedtak på begge årsmøter.
  2. Partiets eiendeler skal i sin helhet tilfalle veldedig formål dersom partiet blir oppløst.
  3. Det er ikke anledning til å foreta utdeling av gjenværende midler til medlemmene.
  4. Det opprettes et avviklingsstyre som har som oppgave å gjennomføre oppløsningen.