Translate FacebookDel

Energi og miljø

I Hasvik Kommune er det installert 6 vindturbiner.  Disse turbinene er en u-regulerbar kraftkilde.  Kapasiteten er 14,3 MW inn på linjenettet, hvor 2 MW sendes mot Breivikbotn og resten distribueres til region nettet via Porsa og Kvalsund.  Det er svært store kostnader knyttet til oppgradering av eksisterende linjenett til 132 Kv.  I tillegg er det i et miljø og næringsmessig perspektiv knyttet utfordringer til dette. 
Den regulerbare kraftkilden i Breivikbotn er under oppgradering og det er forventet 10% produksjonsøkning fra denne kraft stasjonen.


Fornybar energi

  • SfS ønsker pr i dag ikke en økning av antall vindturbiner i Hasvik kommune.
  • Vi mener også at havvindprosjekter vil være til ulempe for fiskeriene og i tillegg utgjøre en uholdbar potensiell fare for det maritime livet i en av de viktigste gyte- og oppvekstområdene for våre fiskeressurser.
  • Det er forventet at lokale myndigheter vil få større medbestemmelse i kommende ny plan og bygningslov.
  • Befolkninga i Hasvik Kommune skal høres før en eventuell framtidig beslutning om at slike anlegg skal oppføres.

Les mer »


Miljø

  • Vi vil støtte strandryddinger
  • Endring av materiale til merking av scooterløyper
  • Oppsamlingspunkter for søppel

Les mer »


Hva kan vi alle gjøre

  • Velg sjømat som er fanget bærekraftig
  • Minimer plastbruk
  • Hold sjøen ren
  • Rydd en strand
  • Organiser deg

Les mer »



Fornybar energi

I de nærmeste 20 år er det forventet en økning av behovet for fornybar kraft med ca 50% i forhold til dagens forbruk. 


Det er forventet at lokale myndigheter vil få større medbestemmelse i vindkraftsaker.   


Sammen for Sørøya mener at vår sårbare arktiske natur hverken bør eller skal utsettes for økt slitasje eller påvirkning. 
Dette gjelder både anleggsslitasje og arealbehov i etableringsfasen samt den økte påvirkningen den vil påføre i driftsfasen, herunder forurensing ved bladslitasje og deicing.


Den fysiske påvirkningen og den visuelle forurensningen i en av Europas siste villmarker samt påvirkningen på dyre og fugleliv er også potensielt stort 

Om en slik utbygging noen gang skulle bli aktuelt, så vil også oppgradering av linjenettet over Sørøya måtte tas med i betrakting, dette vil medføre ytterligere inngrep i naturen.


Vi ser over 80 år etter at den eksisterende høyspentlinjen over øya ble trukket, at det enda er tydelige og irreversible spor i naturen fra dette arbeidet.


Havvindturbin vil båndlegge store havområder som er viktige fiskefelter for både den lokale og fremmedflåten. Sjømatnæringene er hovednæringen i kommunen.


En annen faktor er forurensning ved deicing og bladslitasje. Det er kjemikalier og microplast rett i matfatet til den oppvoksende yngelen. Og i tillegg kommer den potensielle faren for totalhavari av havvindturbiner i en av de mest værharde områdene i Norge. Forurensninger som vil følge yngelens vandring ut i Barentshavet.


Vi ønsker derfor at det skal gjennomføres grundige konsekvensanalyser av sammenlignbare nåværende og framtidige prosjekter før vi kan vurdere hav eller flere land-vindturbiner samt økning av linjekapasitet her.


Vi mener at Hasvik Kommunes befolkning skal høres i en eventuell framtidig potensiell utbygning.  Skader ved etablering/drift/uhell må vektes mot lokal gevinst og midler til finansiering av velferdsgoder for samfunnene og det må vurderes nøye i en åpen lokal prosess.




•••


Miljø

Havet rundt oss er viktig for eksistensen av våre næringer og våre samfunn.  Vi må derfor redusere plastforbruket og være oppmerksomme på hva vi slipper til bake i havet.  Mikroplast kan komme inn i næringskjeden.
Vi kan gjøre beviste valg, sjømat fanget på en bærekraftig måte er et godt alternativ.  Det å rydde strender er derfor et godt engasjement for å hindre forsøpling av havet.
Å bli samfunnsengasjert kan være en god tilnærming i et miljømessig perspektiv.  Miljøstasjoner strategisk plassert vil være en prioritert oppgave.



•••



Hva kan vi alle gjøre

barekraft14.pngVelg sjømat som er fanget bærekraftig 

Du som forbruker kan bidra til et mer bærekraftig fiske og havbruk ved å ta et bevisst valg når du spiser fisk eller skalldyr. Enten du spiser på en restaurant eller i en butikk, ikke glem å spørre de som jobber der om sjømaten deres blir produsert og fanget på en bærekraftig måte. Du kan også spise mindre sjømat for å ta vare på livet i havet. 


Minimer plastbruk 

Plast i havet er et stort problem. Det skader dyreliv, både i havet og langs kysten. Du kan bidra ved å redusere plastbruken din, eventuelt ved å kjøpe gjenbrukbare produkter. Pass også på at plastavfall havner i søpla. Hvis ikke, ender det ofte i havet.   


Hold vannet rent  

Ren natur betyr rent vann. Ikke hell ut farlige kjemikaler, som maling og vaskemidler, i naturen eller vasken. Rusk og rask, som Q-tips, tamponger og tanntråd, skal kastes i søpla, ikke i do.  


Rydd en strand  

Hvert år havner flere millioner tonn søppel i havet. Plukk opp rusk og rask du finner ute, og delta på strandryddedager. Kanskje kan du organisere en ryddedag selv?  


Organiser deg 

Å omstille samfunnet vårt til å bli bærekraftig krever større endringer enn at du og jeg som forbrukere endrer våre vaner og vår livsstil, selv om det også er viktig. Større samfunnsendringer må til, og du kan spille en viktig rolle i denne samfunnsendringen gjennom politisk engasjement, for eksempel i et parti eller en organisasjon.  

De gode, varige løsningene er som regel et resultat av kunnskap, samarbeid, og målrettet organisering. Vær en aktiv medborger! Bli med å nå bærekraftsmålene!