FN's bærekrafts mål nr. 3 God helse, sier enkelt at vi ønsker å «Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder».
Hasvik kommune vil kunne kjenne på store helseutfordringer i årene som kommer da det blir flere eldre i kommunen enn yngre dersom trenden ikke snur. For å møte at en blir flere eldre trenger vi flere hender, teknologi, gode arbeidsvilkår for å nevne noe.
Leger/Fysioterapeut/sykepleiere/assistenter
|
Familie, Forebygging og Rehabilitering
|
Institusjonsboere og eldre/uføre hjemmeboende
|
Tjenester til eldre/uføre/syke hjemmeboende
Boligtilbud for eldre
|
Legedekningen i Hasvik kommune må forbedres med flere faste leger, flere sykepleiere og annet personell i helseinstitusjonen slik at en kan drive forsvarlig drift. Dette skal vi få til gjennom med bedre arbeidsvilkår, bedre lønn, endring av turnusordninger.
•••
Psykisk- og fysisk
helse henger sammen. Derfor er det viktig at kommunen har knyttet til
seg tilbud om psykolog enten i egen regi eller i samarbeid med andre
kommuner. Egne psykiskatrisk sykepleier er en del av teamet.
Vi anser
det som viktig å få på plass kompetanse innenfor
ruslidelser.
•••
Tilbudet til mennesker som bor på institusjon må inkludere mer enn mat og stell. Dagtilbud i form av tilpassende aktiviteter og mosjon i kommunal regi.
Frivillige
organisasjoner er av og til innom ved spesielle anledninger med
aktiviteter som sang, musikk, bingo, kaffe og kaker som et supplement til
daglig aktivitet . Dette er et tilbud som fortsatt ønskes velkommen og en
ønsker at hjemmeboende eldre blir invitert med på disse
aktivitetene.
Styrke brukermedvirkning og personorientert omsorg i samarbeid med pårørende er en viktig oppgave innen helse og omsorg. Det innebærer at brukere og pårørende deltar aktivt i vurderinger og beslutninger om egen behandling og oppfølging.
Tilbud om Støttekontakt må styrkes med å synliggjøre tilbudet da det er lite kjent for eventuelle brukere. En støttekontakt skal være behjelpelig slik at brukeren kommer seg ut av hjemmet for å være med på ulike aktiviteter, eller bare kommer seg ut.
•••
Det blir satt av tid til enkel mosjon for beboerne på institusjon hver uke i kommunal regi. Det behøver ikke være de helt store tingene men noe som alle kan utføre.
Sterk og stødig gruppa på Hasvik er et treningstilbud for de 65+ som bor hjemme og som ikke trenger spesialtrening. Treningen består av lett styrke- og balansetrening. Tilbudet må utvides til de andre tettstedene i kommunen. Lokale trenere på stedene må utdannes, spesielt menn da erfaring viser at menn går ikke på "kvinnetrening"
•••
Hjemmeboende eldre/uføre/syke har tilbud i
form av hjemmesykepleie og hjemmehjelp, noen trenger ikke slik tilbud. Det
en vet er at endel hjemmeboende trenger hjelp til ting
om skifte sikring, lyspærer, skru opp lampe etc. Dette er et tilbud
som har forsvunnet fra kommunens servicetilbud de siste
10årene.
Mange eldre hjemmeboende må ty til velvillighet fra naboer og venner for enkle ting som f.eks skifte av sikring, reparasjoner, eller snømåking. En slike tjenester må kunne innføres i kommunen igjen da det kan føre til at eldre kan bo lengere hjemme når de vet at de kan ringe noen og få hjelp. Dette kan gjerne være egenandel på hvilke tjenester en trenger.
Det er svært viktig for mange at medisin logistikken blir bedre. Mange sliter med å få sine viktige medisiner frem til riktig tid..
•••
Boligtilbudet til eldre som ikke kan bo i egen bolig av forskjellig grunner men som samtidig er for friskt til å flytte inn på institusjon må styrkes.
Der tenker vi at det gamle bo og dagsentret må rives, på tomta bygger en små leiligheter med felles stue, eventuelt kantine slik at middag kan kjøpes fra helsesenterets kjøkken og spises sammen. Dette skaper samhold og bedre livskvalitet enn å bo hver for seg i ensomhet i en stor bolig.
På sikt bør det bygges slike eldreboliger på de andre tettstedene også
...
Mange produkter inneholder skadelige kjemikaler og produkter som kan være skadelig for deg selv og for naturen. Gå gjennom produktene du bruker hjemme og velg de som er miljøsertifiserte. Få i gang diskusjoner på skolen eller arbeidsplassen din og forsøk å få de til å velge miljøbevisst.
For å beskytte samfunnet vårt mot livsfarlige sykdommer og pandemier, er det viktig at du vaksinerer deg.
For lite fysisk aktivitet og for mye sukker og fett i kostholdet, er en helseutfordring i Norge. Små handlinger i hverdagen bidrar til bedre helse. Du kan velge å ta trappa i stedet for heisen, og sykle eller gå når du kan. Å spise mer frukt, grønt og belgvekster gjør godt for kroppen og slipper ut mindre klimagassutslipp enn kjøttprodukter.
Vær en god venn. Vær tålmodig med og støtt de du kjenner som sliter med den mentale helsen. Psykiske problemer som depresjon og angst kan være vanskelig å sette seg inn i, om man ikke har opplevd det selv. Ved å lese mer om vanlige psykiske plager forstår du mer og kan være en enda bedre støtte for venner og bekjente som har det vanskelig.
Mange unge sliter med å få nok søvn. God søvnkvalitet er viktig for overskudd i hverdagen. Det reduserer stress og bedrer den mentale helsen. Å legge bort mobiltelefon og skjermer minst en time før du legger deg, kan hjelpe deg med å sove bedre.
Å omstille samfunnet vårt til å bli bærekraftig krever større endringer enn at du og jeg som forbrukere endrer våre vaner og vår livsstil, selv om det også er viktig. Større samfunnsendringer må til, og du kan spille en viktig rolle i denne samfunnsendringen gjennom politisk engasjement, for eksempel i et parti eller en organisasjon.
De gode, varige løsningene er som regel et resultat av kunnskap, samarbeid, og målrettet organisering. Vær en aktiv medborger! Bli med å nå bærekraftsmålene!