Translate FacebookDel

« Hvor viktig er HMS i en organisasjon?

avvikogrisiko.pngHMS - Helse, Miljø og Sikkerhet
Arbeidsgiver skal, i medvirkning med alle ansatte, systematisk og kontinuerlig jobbe mot et sikkert og forsvarlig arbeidsmiljø som tar hensyn til de ansattes fysiske og psykososiale helse.  Der det er ansatte over 50, skal det være et arbeidsmiljøutvalg.




Organisasjoner med en sterk HMS- kultur, hvor alle ansatte er delaktige i å skape, vedlikeholde og forbedre organisasjonens kultur, vil det redusere sannsynligheten for arbeidsrelaterte feil og mangler.

På mange måter blir et HMS- system også et kvalitetssystem.  En kontinuerlig rapportering fra ansatte bidrar til at en over tid blir bedre.  Innholdet i internkontrollforskriften regulerer kravene.
Når HMS/KS er forankret på toppnivå i en organisasjon, er sannsynligheten for at arbeidet over tid blir vellykket.

Medvirkning fra arbeidstakerne bidrar til bedre og mer balanserte beslutninger. Jo mer kompetanse og erfaring som tas til etterretning, jo mer effektiv og produktivt blir resultatet. Ved å inkludere arbeidstakerne oppnår man også at arbeidstakerne får en økt grad av tilhørighet og eierskap til bedriften, som igjen bidrar til et godt arbeidsmiljø og mindre konflikter.

Et avvik er det samme som en uønsket hendelse.  En må derfor spørre «hvorfor» skjedde det en uønsket hendelse?  Det er arbeidsgiveren som har ansvaret for en uønsket hendelse.  En organisasjon skal derfor ha et system for behandling av avvik.  God avviksbehandling dreier seg om å finne ut hva som er skjedd, hvorfor det skjedde, rette opp hendelsen og sørge for at det ikke skjer igjen.

Et levende avvikssystem er en del av internkontrollen. For at systemet skal fungere, må arbeidsgiveren legge til rette for en HMS-kultur der det ikke bare er godtatt, men forventa, at ansatte på alle nivå melder fra om avvik. I tillegg må arbeidstakerne kunne være trygge på at arbeidsgiveren faktisk følger opp avvikene og handterer de seriøst.

Det er bedre å lære av en feil enn å gjenta den!