Translate FacebookDel

« Identitet og tilhørighet til egen kommune

 

Sammen for Sørøya ønsker å bidra for å skape en inkluderende  kommune. Der identitet og tilhørighet til egen kommune vokser. Der fellesskapsfølelsen og bolysten skapes sammen. Der medvirkning er i fokus.







Sammen for Sørøya ønsker å utvikle kommunen sammen med innbyggerne. Det er med på å skape identitet, tilhørighet og fellesskap. Innbyggere ønsker å bli hørt og forventer å få være med og få bruke ressursene sine. Innbyggere som møter det motsatte kan føle utenforskap. Og verdifulle ressurser blir ikke hørt. Slike prosesser blir til dårlige vedtak.


I mange saker er medvirkning bestemt i lov. Loven sier lite om hvordan medvirkningen skal skje. Det er lovpålagt å ivareta noen grupper som eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne og ungdom. Alle kommuner må ha egne medvirkningsråd for disse gruppene. Det er noen regler for hvordan kommunen skal jobbe med medvirkning, men mye er opp til kommunen selv. Sammen for Sørøya mener det er viktig å la hele befolkningen få medvirke. Alle må få komme med innspill og bli lyttet til. Vedtak og beslutninger må gjøres på bakgrunn av gode inkluderende prosesser.


Medvirkning gjør at beslutninger blir bedre. Medvirkning er lokaldemokrati i praksis fordi folk kan være med å påvirke beslutninger i sitt lokalmiljø. Liten eller ingen medvirkning vil være med å skape avstand mellom befolkningen og politikerne. Når vi møtes og gjør noe sammen skapes gode nabolag. Å være med på å skape noe, gjør at vi får eierskap og tilhørighet til det vi har vært med på. Vi oppnår bedre forankring ved medvirkning og mindre omkamper i ettertid.


De som bor eller jobber i kommunen er eksperter på hvordan hverdagen er i Hasvik. De vet og kjenner på kroppen hvordan ting fungerer, og kan derfor gi innspill om hvordan ting bør være eller kan forbedres. Dette er kunnskap som folkevalgte eller de som jobber i kommunen ikke har og som kan være vanskelig å få på annen måte enn å snakke med folk eller få innspill på annen måte. Resultatet blir bedre når innbyggerne er med. Feks så er det ungdommens meninger som må legges til grunn når ungdomsklubbene skal etableres. Og når det gjelder barnehagetilbud så er det brukerne, foreldrene som må bli hørt i forhold til dette servicetilbudet. Og de eldre må få medvirke på tilbud som angår dem. Osv osv


Sammen for Sørøya vil prøve å legge til rette for at alle tilflyttere skal føle seg velkommen. Også besøkende og turister. Alle må ønskes hjertelig velkommen. Mange av tilflytterne kommer som ny tilsatte i Hasvik kommune. Disse må også føle seg velkommen, verdsatt og uerstattelig. 


Sammen for Sørøya vil ta innbyggerne med på prosessene. Har du noen tanker og innspill så send dem gjerne til oss på e-post post@sammenforsørøya.no